Het einde van de VAR is in zicht. Modelovereenkomsten

Op 27 oktober stemt de Eerste Kamer over het afschaffen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Als het wetsvoorstel wordt aangekomen, kan de VAR nog per 1 april 2016 afgeschaft worden. Wat betekent dit? En wat komt er voor in de plaats?

Vrijwaring VAR bestaat straks niet meer
De VAR werd tot nu toe gebruikt om in een relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te bepalen of er loonheffingen moesten worden inhouden over de betalingen aan de opdrachtnemer. Met het oog op de nieuwe regels neemt de Belastingdienst nu al geen nieuwe aanvragen voor een VAR meer in behandeling.

Modelovereenkomst in plaats van VAR
Als de VAR straks wordt afgeschaft, zullen opdrachtgevers op een andere manier zekerheid willen krijgen over de vraag of er loonheffing moeten worden ingehouden. De Belastingdienst gaat daarom modelovereenkomsten publiceren. Als de opdrachtgever en opdrachtnemer zo’n modelovereenkomst van de Belastingdienst gebruiken en ook echt volgens de regels van die overeenkomst werken dan hoeft de opdrachtgever in zo’n geval geen loonheffingen te betalen.

Zo gaat het straks 
Bedrijven en opdrachtnemers zijn niet verplicht om met de modelovereenkomsten te werken. Maar om toch zekerheid te hebben, kunnen ze straks gebruikmaken van de verschillende voorbeeldovereenkomsten die de Belastingdienst zal publiceren op zijn website. Als die modelovereenkomst bijvoorbeeld niet past bij de opdracht, kunnen de opdrachtgever en opdrachtnemer ook een eigen overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst. Die overeenkomst wordt dan apart beoordeeld door de Belastingdienst.